Fransk försvarsdelegation besökte Sverige

Publicerad: 2024-06-03 14:58

Den 27–28 maj besökte Emmanuel Chiva, chef för franska anskaffningsmyndigheten DGA, Stockholm och Karlskoga för att diskutera och fördjupa försvarsmaterielsamarbetet med Sverige. Med i delegationen var generallöjtnant Gaël Diaz de Tuesta, skriver Försvarets materielverk i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi ser nu ett växande ömsesidigt intresse för samarbete inom försvarsmaterielområdet mellan våra båda länder. Här finns potential inom flera områden när anskaffningarna av försvarsmateriel ökar och behovet av koordinering är stort. Inte minst för att främja tillväxt av industrins produktionskapacitet, säger generaldirektör Göran Mårtensson i pressmeddelandet.

Delegationen träffade bland andra statssekreterare Peter Sandwall, FMVgeneraldirektör Göran Mårtensson och representanter från svensk försvarsindustri. Besöket inkluderade industribesök hos BAE Bofors, Eurenco, Nammo och Saab Dynamics i Karlskoga.

På Linkedin skriver generalmajor Mikael Frisell, chef vid FMV:s Ledningsstab, att Frankrike är en viktig samarbetspartner inom materielområdet, och fortsätter:

"Fördjupning av samarbetet sker nu i enlighet med intentionen i den överenskommelse som president Macron och vår statsminister skrev på tidigare i vår. Det handlar bl.a. om pansarvärnsförmåga, luftövervakning och luftförsvar samt försörjningssäkerhet inom ammunitionsområdet. Stort tack till BAE Systems Bofors, Saab, Nammo AS och EURENCO för mycket värdefulla diskussioner och bra industribesök i Karlskoga under dag 2 av besöket. Det här kan bli riktigt bra för alla parter!"

Dela: