Frankrike beställer tusentals kamouflage-nät av Saab

Publicerad: 2024-03-01 15:43

Den franska försvarsupphandlingsmyndigheten Direction générale de l'armement (DGA) har beställt 3 000 multispektrala kamouflagenät från Saab. Näten är från bolagets kamouflagesystem Barracuda och kommer produceras av företaget Solarmtex S.A.S i centrala Frankrike, enligt ett pressmeddelande från DGA.

Annons

Barracuda-systemet maskerar inte bara visuellt utan även värmesignaturer från IR-optik. Det har länge varit i bruk inom Försvarsmakten, och de fordon som Sverige donerade till Ukraina – såsom Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 och artillerisystemet Archer – utrustades också med kamouflagesystemet från Saab Barracuda.

Stridsfordon 90 utrustat med maskeringsnät från Saab Barracuda Foto: FörsvarsmaktenStridsfordon 90 utrustat med maskeringsnät från Saab Barracuda Foto: Försvarsmakten

I en intervju med en ukrainsk CV90-besättning på fronten berömmer de bland annat just nätets förmåga. Enligt besättningen får maskeringen hela vagnen att se ut som en avslagen bil i värmekamera.

Enligt DGA uppgår ordervärdet till 20 miljoner euro och kommer att levereras till den franska armén samt flyg- och rymdvapen mellan 2024 och 2026. Näten kommer i tre olika storlekar och fyra utföranden: Nordeuropa, Sydeuropa, öken och vinter.

Saab ingick ett samarbetsavtal med Solartex i oktober 2021. Avtalet inkluderar bland annat ett distributionsavtal där Solartex är återförsäljare av kamouflagesystemet i Frankrike. Tillverkning och montering av kamouflagesystemen kommer att genomföras i en fabrik som uppförs för detta ändamål.

I januari 2022 ingick Saab ett ramavtal med DGA gällande Barracuda-nät över åtta års tid. Enligt DGA är den aktuella beställningen ett resultat av två års samarbete mellan Saab, DGA och den franska arméns tekniska sektion. Näten ska användas för att maskera stabsplatser och fordonsgrupperingar.

Dela: