FortV förvärvar gotländsk gård

Publicerad: 2023-05-05 18:46

Fortifikationsverket (FortV) har förvärvat Suderbys herrgård på Gotland för att möta Försvarsmaktens växande logibehov, enligt ett pressmeddelande den 27 april. Gården ligger tvärs över vägen från Gotlands regemente, P 18, och består av två fastigheter med ett tiotal byggnader om cirka 5 000 kvm och 44 hektar mark.

Annons

– Förvärvet är avgörande på kort sikt för att Gotlands regemente ska kunna utbilda fler värnpliktiga. På längre sikt har fastigheterna stor potential som vi nu kommer att börja titta närmare på, säger regementschef Magnus Frykvall i FortV:s pressmeddelande.

För närvarande utbildas 40 värnpliktiga på P 18 men antalet ska mer än dubblas till sommaren och öka till 200-300 stycken inom några år. Suderbys gård har bedrivit konferensverksamhet sen 80-talet och Försvarsmakten har tidigare hyrt delar av gården under återetableringen av regementet.

Befintliga bokningar i konferensanläggningen och festvåningen gäller fortfarande och tillträde sker först i årsskiftet, men Försvarsmakten blir stadigvarande hyresgäst av logidelarna direkt. Renoveringar och anpassningar kommer att göras parallellt med att Försvarsmakten börjar nyttja området och de första värnpliktiga flyttar in redan i sommar.

– Med det här förvärvet skapar vi ytterligare möjligheter för Försvarsmakten att bedriva sin viktiga verksamhet på Gotland, säger Karl-Martin Svärd, chef för fastighetsutvecklingsenheten på Fortifikationsverket.

Dela: