FOI utreder förbättrad radiokommunikation

Publicerad: 2024-09-17 14:56

Forskare vid FOI undersöker nu hur en mer flexibel användning av frekvenser kan förbättra Försvarsmaktens radiokommunikation. För att möta det ökade kommunikationsbehovet och begränsade spektrumtillgången kan nya lösningar bidra till att maximera nyttan av tilldelade frekvenser, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

I en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) beskriver Patrik Eliardsson tillsammans med forskarkollegorna Erik Axell, Kristoffer Hägglund och Gunnar Bark hur flexibel frekvensanvändning kan innebära att Försvarsmakten oftare byter frekvens och anpassar sitt radiosystem, istället för att hålla sig till samma frekvens.

– Sändaren behöver välja en frekvens som inte används. Då gäller det att tekniker finns för att hitta en ledig frekvens och att mottagarna också lyssnar på den frekvensen, säger Patrik Eliardsson, som är forskningsledare på FOI:s avdelning Telekrig i Linköping.

Medan civil teknik redan använder liknande system, behöver de militära systemen anpassas till särskilda krav, som att säkerställa tillgång till rätt spektrum under kritiska förhållanden och robusthet mot störningar.

– Men i de militära systemen är det sällan fast infrastruktur, utan mobila enheter som rör sig och ska bilda ett radionät. Då passar det inte lika bra med en centraliserad lösning, säger Patrik Eliardsson.

Forskarna framhåller att ökad maskininlärning kan bidra till att förbättra frekvensallokeringen och minska risken för konflikter mellan användare i samma spektrum. Multifunktionssystem, som kan utföra flera uppgifter med samma hårdvara, är en teknik som forskarna tror kan bli intressant för Försvarsmakten framöver.

Dela: