FOI och Rättsmedicinalverket studerar dödligt skjutvapenvåld
Ett nytt forskningssamarbete mellan Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Rättsmedicinalverket (RMV) undersöker sårkanaler från dödligt skjutvapenvåld. Syftet är att förbättra forensiska metoder och bidra till dimensioneringen av sjukvården vid krigssituationer.
– För FOI:s del är vi väldigt intresserade av att förstå vapenverkan och vilken skada projektiler ger på människor. Det ger möjlighet att utvärdera vår egen ammunition, men även en motståndares ammunition, säger David Andersson, forskare på FOI:s avdelning Vapen, skydd och säkerhet, i ett pressmeddelande från FOI.
Studien har utgått från dokumentation av dödligt skjutvapenvåld i Stockholmsregionen mellan 2021 och 2024. Forskarna har analyserat 20 sårkanaler från två olika typer av ammunition: 9x19 mm och 7,62x39 mm. Dokumentationen inkluderar röntgenbilder, obduktionsprotokoll, foton och brottsplatsundersökningar, där all persondata har avidentifierats.
– Det är de absolut vanligaste man ser. 9 millimeter är en pistolsammunition. Den andra typen av ammunition är gevärsammunition, samma som används vid jakt eller i militära sammanhang, exempelvis automatkarbinen Kalasjnikov AK-47. Det är en vanlig rysk ammunition som det är viktigt att ha kunskap om, säger David Andersson.
Forskarna har även skapat 3D-bilder av sårkanalerna för att kvantitativt jämföra skadorna. Målsättningen har varit att se om olika skottskador kan knytas till specifika vapentyper.
– Genom att jämföra hur skadorna ser ut hos de avlidna offren vill vi se om man utifrån skadans egenskaper kan dra slutsatser om huruvida det är pistol eller gevär som använts, säger Lydia Kahn, rättsläkare vid RMV och forskare vid Karolinska institutet.
Resultaten visar ännu inga statistiskt signifikanta skillnader mellan skadorna från olika ammunitionstyper, men forskarna planerar att utöka studien med fler observationer.
– Det här är en pilotstudie med få observationer, och vi ser tecken på att det skulle gå att visa på skillnader med fler observationer. Vi tycker oss se skillnader rent kliniskt. Frågan är hur vi bäst kan skapa modeller som kan påvisa det som vi ser med ögat, säger Lydia Kahn.
Samarbetet mellan FOI och RMV beskrivs som ovanligt.
– Att arbeta tillsammans på ett sådant här dataset med gemensamma frågeställningar skulle jag säga är unikt även internationellt, säger David Andersson.