Försvarsvilja på Åland – en växande rörelse på fredens öar

Publicerad: 2025-01-02 12:39

Jonas Back, ordförande för Ålands Reservister rf, beskriver i denna krönika hur intresset för frivilliga insatser inom säkerhet och beredskap växer även på det demilitariserade Åland. Med över 100 medlemmar och närvaro på kurser i Finland och tävlingar i Sverige ser föreningen fram emot nya samarbeten och fortsatt utveckling av verksamheten. Hur kan en frivilligrörelse bidra på fredens öar?

Annons

Intresset för frivilligt försvarsarbete är rekordhögt i Finland. Så högt att det rent av hittas bland befolkningen på ”fredens öar”, det demilitariserade landskapet Åland.

2024 är det andra fulla verksamhetsåret för Ålands Reservister rf. Frågan om föreningen överhuvudtaget skulle få existera, avgjordes under sommaren 2022 efter att såväl utrikes- som försvarsministeriet gett utlåtanden till Statens Ämbetsverk på Åland, där det bland annat konstateras:

”Försvarsministeriet anser inte att ovannämnda föreningsverksamhet skulle stå i strid med Ålands demilitariserade och neutraliserade status enligt 1921 års konvention om Ålandsöarnas ickebefästande och neutralisering (FördrS 1/1922) samt 1940 års avtal mellan Finland och Sovjetunionen om öarnas demilitarisering (FördrS 24/1940). De båda konventionerna fastställer begränsningar för statliga aktörer och beväpnade styrkor. Det betyder att de ovannämnda konventionerna inte tillämpas på privatpersoner och privata föreningar om de inte har någon direkt koppling till försvarsförvaltningen.”

Föreningen har sakta vuxit sig större och uppgår nu till strax över 100 medlemmar, trots att det inte arrangerats speciellt många lokala aktiviteter under åren. Föreningen har dock aktivt marknadsfört och arrangerat gruppresor från Åland till fastlandsfinland, där hundratalet ålänningar deltagit i de av försvarsutbildningsföreningen MPK arrangerade grundkurserna i militära färdigheter.

Annons

Kurserna är normalt fredag – söndag och genomförs i punktutbildningsform där man gruppvis, under 2,5 timme per punkt, får en snabbkurs i olika grundläggande militära färdigheter. Exempel på utbildningspunkter är minering och laddningar, pansarskott, NLAW och så vidare. Det som varit mycket roligt att se, är vilken bredd det är på deltagarnas bakgrund. Detta är inte kurser för MÖP:ar, utan deltagarna har representerat ett tvärsnitt av den åländska befolkningen. Det faktum att underlaget har varit så brett, vilket har uppmärksammats i såväl riks- som lokaltidningar, har på ett oerhört effektivt sätt tagit udden av eventuell kritik mot deltagande i denna typ av verksamhet som annars varit totalt främmande bland Ålänningar.

Vi har vissa utmaningar med regleringar i nationell lagstiftning där bland annat jag personligen lobbar för förändring. Nuvarande lagstiftning medger inte att icke-värnpliktiga deltar i de finska landskapstrupperna och ålänningarna är idag inte värnpliktiga. Anledningen till befrielsen har däremot ingenting att göra med att Åland är demilitariserat, utan är primärt ett språkskydd. Språkskyddet handlar om att Åland enligt lag är enspråkigt svenskt, medan kommandospråket i den finska försvarsmakten är Finska.

Den av försvarsminister Antti Häkkänen i november, presenterade försvarsredogörelse gläntar dock, med lite fantasi, på dörren till förändring i rätt riktning!

Ett av föreningens primära mål har sedan starten varit att arrangera sportskytte i form av Tillämpat Reservistskytte (SRA – Sovellettu Reserviläisammunta). Detta mål har vi ännu inte uppnått, men har goda förhoppningar på att det skall hända under 2025! För övrigt, var en av årets absoluta höjdpunkter när fem av oss gavs möjligheten att delta i Mästerskapet i tillämpat tjänsteskytte i början av november vid Dalregementet i Falun! Detta tillfälle var inte enbart en möjlighet att tävla, utan de korta mötena med nya personer och snacket mellan stationerna var oerhört intressant. Ett utbyte i form av tävlingsinbjudningar mellan Åland och Sverige känns nu oundvikligt!

Annons

Utbyte och samarbete är något som säkerligen kunde (och borde) utvecklas ytterligare. Jag har haft förmånen att träffa några svenska hemvärnare på MPK:s kurser i Finland, vilket har varit mycket roligt. Det är alltid intressant att diskutera praktiska detaljer, varför ni gör si och vi gör så, samt hur lika mycket de facto är. Vart vi kommer vet jag inte, men jag vet att det är fler än jag som sneglat på HvSS-kurskatalog!

2024 har varit ett år av tillväxt och samarbete för Ålands Reservister rf. Med över 100 medlemmar och en stark närvaro på MPK:s kurser ser vi fram emot att fortsätta växa och stärka vår verksamhet. 2025 hoppas vi kunna realisera sportskytte i form av SRA och fördjupa samarbetet med våra nya svenska kontakter, vilket kan bli en viktig del i vår utveckling. Tillsammans fortsätter vi att skapa en stark grund för frivilligt försvarsarbete – även på fredens öar.

Jonas Back
Ordförande, Ålands Reservister rf

Dela: