Försvarsmakten köper tågvagnar med Norge

Publicerad: 2024-08-14 08:28

Det norska statliga bolaget Bane NOR har tillsammans med norska Forsvaret och svenska Försvarsmakten tecknat ett avtal om inköp av nya tågvagnar . Avtalet syftar till att möta de ökade transportbehoven inom Norden och stärka kapaciteten för militärtransporter på järnväg, skriver Bane NOR i ett pressmeddelande.

Annons

Förmågan att flytta tyngre militärt materiel och förnödenheter på järnväg inom Norge och mellan de nordiska länderna är avgörande för vår gemensamma försvarsförmåga. Detta samarbete visar att tvärsektoriellt och nordiskt samarbete kan få betydande effekter och jag är mycket nöjd med att vi har fått ihop det här avtalet, säger Gro Jære, chef vid Norges försvarsmaterielsupphandlingsmyndighet Forsvarsmateriell.

Avtalet mellan Bane NOR, norska Forsvaret och svenska Försvarsmakten har ingåtts i ett säkerhetspolitiskt sammanhang präglat av Rysslands invasion av Ukraina samt Sveriges och Finlands inträde i Nato.

Samarbetet innebär att de tre parterna kan göra gemensamma inköp av vagnar för att stärka transportkapaciteten inom Norden, särskilt för tyngre militär utrustning. Totalt omfattar avtalet upp till 120 tågvagnar, där Bane NOR initialt förvärvar tio vagnar som en del av en pilotupphandling. Övriga vagnar kan köpas genom optioner som ingår i avtalet.

Dela: