Försvarsmakten i samarbete med Trafikverket

Publicerad: 2024-09-02 18:17

Försvarsmakten och Trafikverket har tecknat en ramöverenskommelse för att förbättra Sveriges transportinfrastruktur och öka effektiviteten i militär rörlighet. Överenskommelsen, som undertecknades den 15 augusti, är ett viktigt steg i samordningen mellan myndigheterna för att möta både nationella och Nato-relaterade krav, skriver myndigheterna i pressmeddelanden.

Annons

Samarbetet mellan Försvarsmakten och Trafikverket omfattar flera områden, inklusive militär rörlighet, infrastrukturplanering, informationsdelning och säkerhetstjänst. Målet är att förbättra Sveriges förmåga att hantera militära och civila transporter under olika beredskapsnivåer, vilket även stärker landets kapacitet som Nato-allierad, skriver de.

Överenskommelsen betonar också vikten av att återuppbygga den civila beredskapen som en del av samhällets ordinarie verksamhet. Trafikverket har i sammanhanget en central roll i utvecklingen av transportområdet inom totalförsvaret, vilket inkluderar möjligheterna att stödja Natostyrkor vid behov.

Dela: