Försvarsmakten har genomfört beredskapskontroll

Publicerad: 2024-10-08 22:15

Försvarsmakten har genomfört en beredskapskontroll för att testa förmågan att försvara Sverige i en fiktiv krissituation där ryska förband infiltrerat landet. Övningen involverade skarp ammunition och genomfördes i Stockholms skärgård och på Vidsels skjutfält, enligt en artikel på Försvarsmaktens hemsida.

Annons

– Beredskapskontrollen sker oförberett och genomförs med skarp ammunition, och ska visa att vi har förmågan att försvara landet. Det vill säga agera snabbt, tydligt och professionellt, Fredrik Ståhlberg, tjänsteförrättande chef för operationsledningen, i artikeln.

Under scenariot upptäcktes fientliga förband som landstigit i Stockholms skärgård, vilket ledde till insatser med både marina enheter och Jasplan. Kustjägare från amfibieregementet bidrog med spaning och målkoordinering.

Samtidigt pågick liknande insatser på Vidsels skjutfält, där armén och flygvapnet bekämpade fientliga robotsystem med precisionseld från Archer-pjäser och Jas.

Beredskapskontrollen syftar till att säkerställa Sveriges försvarsförmåga och rapporteras till Natos högkvarter i Nederländerna, enligt Försvarsmaktens artikel.

– Det är otroligt viktigt att vi genomför det här och visar att vi kan lösa uppgiften. Det handlar både om att klara av att försvara oss själva, men också bidra till Natos gemensamma försvar och avskräckning, säger Fredrik Ståhlberg.

Dela: