FMV utreder framtidens stridsflyg

Publicerad: 2024-03-22 13:29

För att driva programmet "Vägval Stridsflyg" framåt har FMV tecknat kontrakt med Saab och GKN Aerospace för verksamhet under 2024 och 2025. Denna verksamhet inkluderar studier, teknikutveckling och förberedelser för demonstratorer. Målet är att skapa underlag för ett framtida beslut om vilken väg som ska tas för att säkra materielförsörjningen av stridsflygförmåga efter 2040 när JAS 39 Gripen E/F ska pensioneras, skriver FMV, Saab och GKN i pressmeddelanden.

Annons

– Detta är ett viktigt steg för att tydliggöra teknikval och kommersiella handlingsalternativ inför beslut om hur framtidens stridsflygförmåga ska försörjas med materiel. Med hänsyn till de långa utvecklingstiderna, och besluten som behöver tas, är det bra att arbetet påbörjas nu. Det är också naturligt att flygindustrin deltar med sin kunskap i den här fasen, säger Lars Helmrich, chef verksamhetsområde Flyg och rymd på FMV i myndighetens pressmeddelande.

I konceptstudierna ingår både bemannade och obemannade lösningar inom system-av-system, teknikutveckling samt demonstratorer. Saab kommer att samarbeta med FMV, Försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut, GKN Aerospace och andra industripartners för att genomföra arbetet, skriver Saab.

- Saab är i en stark position. Vi har nyligen utvecklat Gripen E och GlobalEye och har den avancerade teknik och expertis som krävs för att gå vidare med konceptet för framtidens stridsflyg. Det innebär att vi kommer att fortsätta leverera innovativa lösningar för att möta Försvarsmaktens och andra kunders framtida operativa behov, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics i bolagets pressmeddelande.

För GKN Aerospace avser FMV:s beställning att genomföra konceptstudier för avancerade framdrivningssystem. Enligt GKN omfattar kontraktet breda konceptstudier, teknologiutveckling, och förberedande demonstrationer av innovativa lösningar för framdrivningssystem.

Utöver de studierna har GKN ingått ett nytt samarbetsavtal med Saab för att stärka partnerskapet för utveckling av innovativa lösningar inom olika områden, inklusive nästa generations stridsflygsystem. Som en del av samarbetet öppnar även GKN Aerospace ett nytt kontor i Linköping.

Detta kontrakt kommer att möjliggöra för oss att ytterligare stärka vår förmåga och stödja våra kunder med nödvändig data för framtida stridsflygsförmågor, säger Stefan Oscarsson, Vice President Governmental Solutions på GKN Aerospace i bolagets pressmeddelande.

Dela: