FMV undersöker möjligheten att skicka personal till Ukraina

Publicerad: 2024-08-15 11:50

Sveriges regering har beslutat att Försvarets materielverk (FMV) ska undersöka möjligheten att etablera en närvaro i Ukraina från hösten 2024. Beslutet innebär att FMV kan komma att stationera ett antal tjänstemän i Ukraina för att på plats stödja landet i upphandlingar av försvarsmateriel. Detta meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) vid en pressträff på morgonen den 15 augusti.

Annons

FMV:s utökade roll är en del av regeringens strävan att intensifiera stödet till Ukraina. De svenska tjänstemännen, som förväntas arbeta från den svenska ambassaden i Kiev, kommer att fokusera på att säkra underhåll, reservdelar och logistik för det militära stöd som Sverige redan har skänkt.

– Vi har lämnat ett omfattande militärt stöd till Ukraina och då har FMV en viktig roll när det kommer till att säkra försörjningslösningar, säger Pål Jonson.

Sveriges militära stöd har hittills bestått av 16 stödpaket till ett totalt värde av 43,5 miljarder kronor. Bland den utrustning som skänkts finns stridsfordon 90, stridsvagn 122 (Leopard), Archer-artilleripjäser, och olika typer av pansarvärnsrobotar och avancerad ammunition. FMV:s nya uppdrag kommer att inkludera arbetet med att analysera och dra lärdomar från hur denna materiel presterat i strid.

– Vi vill naturligtvis ha lärdomar hem från detta, framhåller Jonson.

Annons

FMV:s roll är också kopplad till det faktum att Sveriges försvarsmaterielresurser börjar bli begränsade. Jonson betonar att Sverige nu måste gå från att donera överskottsmateriel till att producera ny utrustning specifikt för Ukraina.

– FMV kommer därför att spela en avgörande roll i att bygga upp den ukrainska upphandlingsförmågan, säger han.

Samtidigt som Sverige utökar sitt stöd till Ukraina, träder nya lagar i kraft som möjliggör det så kallade DCA-avtalet, vilket ger den amerikanska militären rätt att använda 17 svenska militärbaser och övningsområden.

– Det kan vara på vissa av de 17 utpekade förbandsorterna som man kan se en ökad militär närvaro, men det kommer naturligtvis att ske i nära dialog mellan den amerikanska försvarsmakten och den svenska, säger Jonson.

Annons

Dela: