FMV och Saab i partnerskap för LSS Mark

Publicerad: 2024-09-11 21:37

Försvarets Materielverk (FMV) och Saab har ingått ett långsiktigt partnerskap avseende samordning och leverans av ledningsstödsystemet LSS Mark. Det taktiska ledningsstödsystemet för markförband införs i Försvarsmakten med start i armén. Systemet kommer att installeras i markförbandens plattformar, som till exempel bandvagnar och stridsvagnar, kommunicerar FMV på sin hemsida.

Annons

I ett första steg har FMV tecknat avtal med Saab avseende vidareutveckling av LSS Mark arkitektur (typsystemet) samt integration vilket inkluderar test och verifiering av typsystemets konfigurationer.

– Vi är oerhört nöjda med att ha kommit överens om formerna för ett partnerskap som förstärker och utvecklar den relation och förmåga som FMV och Saab byggt upp under många år. Nu tar vi tillsammans steget från de senaste två decennierna av småskalig försöksverksamhet till fullskalig produktion, säger Magnus Ernfors, programchef LSS Mark, FMV.

Införandet av LSS Mark är omfattande och tekniskt avancerat, med produkter och plattformar från många olika aktörer. Då uppgiften dessutom innehåller betydande risker och ett stort behov av flexibilitet, vilket FMV insåg redan för ett par år sedan att vi behöver inhämta externt stöd för att kunna leverera denna förmåga till Försvarsmakten.

– Med Saab som partner förbättras våra möjligheter att leverera och vidmakthålla den förbandsledningsförmåga som Försvarsmakten efterfrågar. I och med partnerskapet har vi etablerat ett ramverk. Men det är nu det viktiga arbetet med att bygga förtroende och leveransförmåga börjar, vilket kommer att utgöra en framgångsfaktor för införandet och vidmakthållandet av LSS Mark, säger Magnus Ernfors.

Dela: