FMV levererar nytt system för garnisonstelefoni

Publicerad: 2024-10-09 08:36

FMV har överlämnat det nya systemet Garnisonstelefoni 2.0 till Försvarsmakten, vilket markerar starten på ett modernare IP-baserat telefonsystem. Det nya systemet ersätter de äldre växlarna som har nått sin tekniska livslängd, skriver FMV i ett pressmeddelande.

Annons

Försvarsmakten har använt ett rikstäckande nät för öppen administrativ telefoni som nu behöver uppgraderas.

FMV:s nya lösning bygger på ett befintligt system från Thales, vilket har vidareutvecklats för att möta de krav som ställs på talsamband inom Försvarsmakten, särskilt på platser där radiotäckning eller mobiltelefoni inte fungerar. Den nya lösningen gör det möjligt att gradvis övergå till IP-telefoner medan befintliga analoga telefoner fortsätter fungera som tidigare, enligt FMV:s pressmeddelande.

– Det är verksamhetskritiskt att ha talsamband. På vissa ställen har man inte radiotäckning och det fungerar heller inte att använda mobilen eller en UC, Unified Communication – det vill säga Skype och liknande, överallt. Därför behöver man ha fast telefoni, säger Mari Axell, produktföreträdare för garnisonstelefoni på FMV:s verksamhetsområde ledningssystem.

Projektet innebar även ett omfattande arbete med att ta fram all nödvändig dokumentation, inklusive kravställning och systemsäkerhetsdeklarationer, som saknades från tidigare system, skriver myndigheten. FMV har även utbildat Försvarsmaktens personal för att säkerställa att det nya systemet kan driftas och underhållas.

Dela: