FMV levererar Gummibåt Patrull till Försvarsmakten

Publicerad: 2023-03-03 17:36

FMV anger i ett pressmeddelande att i samband med en leveranskontroll i Norge hos leverantören SVEKON/Frydenbø Marine AS har de första gummibåtarna av typ ”Gummibåt Patrull” överlämnats till Försvarsmakten.

Anskaffningen har enligt FMV skett i nära samarbete med såväl marinen som armén och omfattar totalt 48 båtar. Vid materielöverlämningen som ägde rum onsdagen den 1 mars levererades de första 14 av dessa.

Annons

- Tack vare ett gott samarbete mellan FMV, Försvarsmakten och leverantören har vi lyckats leverera en efterlängtad och modern ersättare till Patrullbåt 51, som kommer vara till
stor nytta i flera grenar av Försvarsmakten, säger Jacob Andersson, projektledare vid FMV.

FMV anger att projektet påbörjades 2020 när de fick i uppdrag att ta fram underlag till anskaffningen av nya gummibåtar till marinen och armén. Den nya gummibåten kommer att benämnas Gummibåt Patrull av Försvarsmakten och ersätter bland annat Patrullbåt 51, en båttyp från 60-talet. Verifiering och validering av de nya båtarna genomfördes under fjolåret. Valideringen, den del i anskaffningsprocessen som avgör om systemet motsvarar Försvarsmaktens behov, utfördes i förbandsmiljö av Försöksavdelningen vid Göta ingenjörregemente i Eksjö, med stöd av FMV.

Gummibåt Patrull:

  • Längd: 4,70m

  • Vikt: 120kg

  • Max lastkapacitet: 1350kg

  • Max antal passagerare: 6 personer

  • Motoreffekt: 30hk

  • Användningsområde: Gummibåtarna kommer att användas bland annat vid rekognosering inför byggnation av flytande bro-/färjeförbindelse, samt vid förflyttning över vattendrag.

Dela: