FMV levererar första 20 Patgb 300 till Försvarsmakten

Publicerad: 2023-10-27 19:52

Vid en ceremoni på Kvarn den 26 oktober överlämnade FMV en förserie på 20 nya pansarterrängbilar för trupptransport, Patgb300A, till Försvarsmakten. Förserien är en förberedelse inför ett kommande serieanskaffning där cirka 350 fordon ska levereras mellan år 2024 och 2033, enligt pressmeddelanden från FMV samt Patria.

Annons

Mats Warstedt, SVP för Market Area Nordics vid Patria, kommenterade samarbetet och den snabba leveransen i bolagets pressmeddelande:

– Vi är glada att se fordonen på svensk mark. Patria kunde fullfölja ordern extremt snabbt, vilket visar fördelen med gränsöverskridande samarbete som är kärnan i det gemensamma CAVS-programmet 6x6. Pansarterrängbil 300 som tillverkas i Finland, med betydande bidrag även från svensk industri, är ett praktexempel på fördelarna med tekniskt samarbete mellan länder.

FMV skrev kontrakt med Patria i april i år för leverans av 20 fordon och systemmateriel. Det första fordonet levererades i juni, och det sista förväntas nå Försvarsmakten i början av november. Tack vare att den finska Försvarsmakten, överlät sina slots i Patrias produktion till Sverige, kunde det ske så snabbt.

– I grunden handlar det också om ett mycket nära samarbete, dels internt inom FMV, dels med Försvarsmakten och Patria. Goda relationer och transparens gällande utmaningar har nog varit en nyckel, säger säger Håkan Larsson, projektledare vid FMV till myndigheten.

Dela: