FMV föreslår nationell cybersäkerhetsfunktion

Publicerad: 2024-08-16 12:21

FMV har lämnat en rapport till Försvarsdepartementet där förslag presenteras på hur nationella behov inom cybersäkerhet kan identifieras och omsättas till säkerhetskrav inom EU:s cybersäkerhetscertifiering. Uppdraget gavs av regeringen i maj 2023, skriver FMV i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi föreslår att en samlad nationell kompetens- och stödfunktion bör etableras inom staten. Detta för att få en stark nationell förmåga för analys och samordning, samt proaktiv och tidig påverkan på utvecklingen av standarder och certifieringsordningar. Men också för att kunna stödja ansvariga myndigheter och verksamhetsutövare inom cyberområdet, säger Dag Ströman, rådgivare cybersäkerhet FMV i presmmeddelandet.

Funktionen ska stödja ansvariga myndigheter och verksamhetsutövare för att säkerställa att svenska säkerhetsbehov beaktas i EU-ramverk för cybersäkerhetscertifiering. Detta anses nödvändigt för att tillvarata de möjligheter som det europeiska samarbetet erbjuder, påverka utvecklingen i standardiseringsorganisationer samt för att hantera komplexiteten inom cybersäkerhetsområdet och de tekniska krav som ställs på säkerhetskritiska system.

– För att möta de svenska behoven behöver vi var vara med i dessa organ, annars bestämmer någon annan åt oss. Det är också viktigt att Sverige driver på så att vi får gemensamma internationella standarder, eftersom det leder till lägre kostnader för både leverantörer och verksamhetsutövare, vilket i sig skapar bättre utrymme i varje verksamhetsutövares säkerhetsbudget, säger Dag Ströman.

Dela: