FMV köper demonstrator från Milrem Robotics

Publicerad: 2024-06-26 12:16

Försvarets materielverk har köpt in en UGV (Obemannat markfordon) från Milrem Robotics, som ett led i pågående demonstratorverksamhet om UGV:ers framtida roll i Försvarsmakten. Enligt myndigheten är kontraktet med Milrem det första av flera som ska tecknas under året.

Annons

– Kontraktet med Milrem är först ut och fler kontrakt väntas tecknas under året, säger Caroline Viberg, enhetschef på FMV:s verksamhetsområde Armémateriel till FSN.

Kontraktet undertecknades vid Eurosatory 2024 av brigadgeneral Jonas Lotsne, chef för landsystem på FMV och Sverker Svärdby, vd för Milrem Robotics Sweden, i närvaro av den svenska arméchefen, generalmajor Jonny Lindfors, enligt ett pressmeddelande från Milrem Robotics.

– Vi är stolta att välkomna Sverige som den senaste användaren av THEMIS UGV. Vårt samarbete kommer att säkerställa att de svenska styrkorna är utrustade med de mest avancerade robotsystemen som finns, vilket ökar deras operativa effektivitet, säger Sverker Svärdby i pressmeddelandet.

Varianten i fråga som FMV köpt in, THEMIS Cargo, utrustad med MIFIK – Milrem's Intelligent Functions Kit, som möjliggör autonom mobilitet – kommer att användas för försök och experiment av FMV, Totalförsvarets forskningsinstitut och Försvarsmakten, skriver bolaget.

– Utvecklingen av autonoma system går mycket fort och det är av stor vikt att genom praktiska försök bättre förstå hur detta påverkar framtidens stridsfält, säger Caroline Viberg till FSN.

Milrem Robotics skriver att de kommer att tillhandahålla löpande support och uppdateringar. Fordonet som nu köpts in, THEMIS Cargo, är i en lastversion för leverans av materiel, kan fordonet justeras för att utföra evakuering, spaning och stridsuppdrag.

Dela: