FMV köper 5 000 sjöräddningsdräkter

Publicerad: 2024-07-12 19:11

FMV har tecknat ett ramavtal om nya sjöräddningsdräkter för Försvarsmakten med Equipnor. Den första delleveransen är planerad till november 2024, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Kontraktet, som är värt 47 miljoner kronor, tilldelades Equipnor AB som importerar dräkterna från finska Ursuit Oy. Enligt ett inlägg på Linkedin från Equipnor omfattar kontraktet 5 000 dräkter.

FMV har redan gjort ett första avrop för att börja ersätta de gamla dräkterna, med en delleverans planerad till november 2024. Dräkterna, även kallade 1H-dräkter, ska ersätta de nuvarande dräkterna som har nått sin livslängd.

Enligt myndigheten är de nya dräkterna är förbättrade med bättre slitageskydd på utsatta områden som rumpa, knän och armbågar, samt är tillverkade i ett modernare och lättare material. Ramavtalet omfattar två typer av sjöräddningsdräkter som har olika färger, orange till ytstridsfartyg och svart till amfibiekåren.

– De nuvarande sjöräddningsdräkterna är 20–30 år gamla och går knappt att laga längre. De nya dräkterna är ganska lika de nuvarande, men vi har kravställt bättre slitageskydd på rumpa, knä och armbågar, där de slits mycket. De nya dräkterna är också gjorda i ett modernare material, de är lite lättare och har plastdragkedja istället för metall, säger Marcela Nilsson, strategisk inköpare vid FMV, i pressmeddelandet.

Dela: