FMV i kontrakt med Saab om tidigarelagd GlobalEye

Publicerad: för 18 timmar sedan

FMV har tecknat kontrakt med Saab om att tidigarelägga leveransen av två redan beställda S 106-flygplan, även kallade GlobalEye. Detta är en del av ett tidigare avtal som även inkluderar ett tredje GlobalEye, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Annons

– Stödet till Ukraina är prioriterat och donationen av ASC890 är ett substantiellt bidrag som stärker det Ukrainska luftförsvaret. Att Försvarsmakten får en tredje S 106 kommer avsevärt att öka den operativa förmågan på sikt i Försvarsmakten och även möjligheten att bidra till Natos samlade övervaknings och ledningsförmåga inom flygstridsområdet, säger Lars Helmrich, chef för FMV verksamhetsområde Flyg och rymdmateriel, i pressmeddelandet.

I maj meddelade Tidö-partierna att Sverige skulle donera sina två radarspanings- och ledningsflygplan modell S 100D (även kallad ASC 890), inom ramen för det sextonde militära stödpaketet.

Under pressträffen när regeringen presenterade stödpaketet berättade försvarsminister Pål Jonson (M) att regeringen därmed kommer tidigarelägga anskaffning av GlobalEye, för att täcka förmågeglappet som uppstår på grund av donationen till Ukraina.

– Tillsammans med Saab och Försvarsmakten arbetar vi intensivt med att få de nya planen levererade så snabbt som möjligt så att Försvarsmakten får sin förmåga till luftburen ledning och övervakning. Det är inte utan utmaningar men alla är fast beslutna att hitta snabbaste och bästa vägen för att få de här planen i luften, säger projektledare Nils Schroeter.

Enligt FMV kommer de två redan beställda S 106 att levereras till Försvarsmakten tidigare än ursprunglig plan men i en annan konfiguration än ursprungligen planerat. När det tredje flygplanet väl levererats i sin fullständiga konfiguration ska de två första flygplanen modifieras till kravställd förmåga.

Dela: