FMV i miljardavtal med Thales om särskilt långräckviddig radar.

Publicerad: 2023-07-07 16:09

FMV har tecknat avtal med det globala företaget Thales om särskilt långräckviddig radar, SLRR. Leverans av det första systemet till FMV sker under 2025, med planerad leverans till Försvarsmakten 2026. Sverige har sedan tidigare tecknat LOI-avtal med Nederländerna gällande samarbete inom området SLRR, enligt ett pressmeddelande från FMV den 05 juli.

Annons

Särskilt långräckviddig radar används för att täcka ett stort område. Den stora täckningsvolymen gör att systemet kan bidra till luftlägesbilden. Systemet, kallat SMART – L, är markbaserat och kan även mäta in ballistiska missiler och bidra till rymdlägesbilden, skriver myndigheten. Systemet kommer att bidra till en signifikant förmågeökning av svensk luftövervakning och utökad kapacitet för detektion av ballistiska missiler samt rymdövervakning, skriver Thales i sitt pressmeddelande. Enligt bolaget, har systemet en räckvidd på upp till och med 2 000 kilometer.

- Det är en ny typ av radarsystem som vi inte haft i Sverige tidigare vilket ger Försvarsmakten ny och utökad förmåga. Att mäta in ballistiska missiler är en ny, efterlängtad förmåga, som nu blir en del av det svenska integrerade luft- och robotförsvaret. Den ballistiska missilfunktionen kommer också att bidra till att skicka data till Patriotsystemet, för att förbättra dess förmåga att bekämpa sådana hot, säger Mattias Alfredsson, projektledare Sensorsystem ny, FMV till myndigheten.

Värdet på det nu tecknade avtalet är cirka en miljard kronor. Leverans av det första systemet till FMV sker under 2025, med planerad leverans till Försvarsmakten 2026. Därefter blir det löpande leverans till Försvarsmakten fram till 2028, skriver myndigheten.

Enligt Thales pressmeddelande, är den marina och landbaserade versionen av SMART-L operativa i bland annat Nederländska flottan samt flygvapen. FMV skriver att det sedan tidigare finns en gemensam avsiktsförklaring mellan Sverige och Nederländerna, ett så kallat Letter of Intent, om ett fördjupat samarbete inom området särskilt långräckviddig radar. Detta ska handla om bland annat informationsutbyte och att utforska möjligheter att harmonisera tekniska krav och avtalsvillkor för framtida upphandlingar, möjligheter att harmonisera underhållsavtal och systemutveckling och möjligheter för att samordna och optimera industriellt samarbete.

Annons

- Tanken är att vi ska kunna samarbeta med Nederländerna inom detta område för att få fördelar i bland annat driftsunderhållsfasen och vid uppgraderingar av systemet, säger Mattias Alfredsson i FMV:s pressmeddelande.

Försvarsindustri-sajten Janes kontaktade en representant från Thales som inte ville kommentera hur många enheter av systemet som FMV beställt.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Annons

Dela: