FMV beställer tredje GlobalEye från Saab

Publicerad: 2024-06-27 15:11

Saab har tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk för att leverera ett tredje spanings- och ledningsflygplan av typen GlobalEye till Sverige. Ordervärdet uppgår till cirka 2,6 miljarder kronor och finansieras av det senaste stödpaketet till Ukraina, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Annons

Leveransperioden sträcker sig från 2024 till 2029. Flygplanstypen, benämnd S 106 i Sverige, är utrustad med både aktiva och passiva sensorer för att övervaka luftrum, hav och mark.

- Vi är stolta att bidra till Sveriges försvar med ytterligare ett GlobalEye, som ger en unik översikt och förståelse av vad som händer i omgivningen samt förmåga att tidigt upptäcka och förvarna om möjliga hot i luften, på havet eller på marken, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef i pressmeddelandet.

I maj meddelade Tidö-partierna att Sverige skulle donera sina två radarspanings- och ledningsflygplan modell S 100D (även kallad ASC 890), inom ramen för det sextonde militära stödpaketet.

Under en pressträff berättade försvarsminister Pål Jonson (M) att regeringen därmed kommer tidigarelägga anskaffning av GlobalEye för att täcka förmågeglappet som uppstår på grund av donationen till Ukraina.

Därutöver, meddelade försvarsministern att tredje flygplan skulle beställas, snarare än de två som var den ursprungligen planerat.

Dela: