FMV beställer Mindre Snabbgående Motorbåt

Publicerad: 2024-10-02 14:29

FMV har tecknat ett avtal med Svensk Konstruktionstjänst AB och Nimbus Groups varumärke Alukin om utveckling och leverans av en ny arbetsbåt för Försvarsmakten, kallad Mindre Snabbgående Motorbåt typ 200. Båten kommer att användas av marinen och hemvärnet för transporter av personal och materiel och är ett led i arbetet att standardisera båtflottan inom Försvarsmakten.

Annons

Avtalet omfattar utvecklingen av en förseriebåt samt serietillverkning av upp till 100 båtar. Ramavtalet löper på tre år, med möjlig förlängning i tre tvåårsperioder, med ytterligare 6 års support för reservdelar och underhåll.

– Vi ser fram emot att bidra till Försvarsmaktens utveckling och sjöburna förmåga, säger Johan Lantz, VD på Svekon.

Båten, som baseras på Alukin CW950, kommer att vara cirka 10 meter lång och byggd i aluminium. Den har kapacitet för två besättningsmän och åtta passagerare. Samarbetet leds av Svekon, tillsammans med Alukin Boats och Nimbus Group, som säkerställer att båten uppfyller Försvarsmaktens krav.

– Alukins helsvetsade aluminiumbåtar har gjort sig kända för sin robusta konstruktion och stora tålighet. Ordern är en bekräftelse på Nimbus Group förmåga att konstruera och producera båtar som möter de högsta krav vad gäller såväl tekniska specifikationer som kvalitet, säger Jan-Erik Lindström, vd för Nimbus Group.

Mindre snabbgående motorbåt, MSMB typ 200 Foto: Illustration: SvekonMindre snabbgående motorbåt, MSMB typ 200 Foto: Illustration: Svekon

Dela: