FMV beställer målutpekningskapslar av Saab

Publicerad: 2024-04-03 13:53

FMV har på uppdrag av Försvarsmakten beställt fler målutpekningskapslar och underhållsförmåga av Saab, till ett ordervärde om 390 miljoner kronor. Kapslarna är av typen Laser Designator Pod (LDP) LITENING 5 och ska levereras till FMV under 2026, skriver Saab och FMV i pressmeddelanden.

Annons

– Med denna beställning till Saab ökar den operativa förmågan inom JAS39. Detta är av betydande vikt, speciellt i den föränderliga och osäkra omvärld vi lever i idag, säger Magnus Wallén, projektledare på FMV i myndighetens pressmeddelande.

LDP är en målutpekningskapsel som nyttjas vid precisionsbekämpning av mål genom utpekning med laser samt målföljning. FMV har tidigare beställt samma version kapsel till Gripen E, och den har nu även integrerats på Gripen C/D. Kompletteringsanskaffningen omfattar fler kapslar, underhåll samt reservdelar och syftar till att stärka den nationella förmågan inom JAS39 C/D och E.

– Genom att Saab bygger upp en underhållsförmåga för denna version av målutpekningskapslar så säkerställer vi att Försvarsmakten kan underhålla dessa inom Sveriges gränser, vilket är viktigt i den omvärld vi lever i, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics i bolagets pressmeddelande.

Dela: