FMV beställer granater för mångmiljardbelopp

Publicerad: 2023-05-29 20:28

Försvarets materielverk meddelar att myndigheten lagt en beställning hos Saab på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf. Ordervärdet uppgår till cirka tre miljarder kronor. Beställningen görs genom ett tidigare ramavtal och leveransen beräknas ske mellan 2026-2030.

Annons

– Vi är stolta över att få fortsätta leverera våra världsledande produkter till Sverige och bidra till att stärka den svenska försvarsförmågan. Beställningen ger oss bästa möjliga förutsättningar för att långsiktigt trygga försörjningen av Carl-Gustaf-ammunition till Försvarsmakten och visar på Carl-Gustaf-systemets utmärkta kapacitet och robusthet, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab i bolagets pressmeddelande.

Beställningen görs genom ett tidigare ramavtal som sträcker sig över tio år och inkluderar både understödsvapen och ammunition. Vapnen i fråga är Pansarskott M/86 (internationellt: AT4), Granatgevär M/18 (Carl-Gustaf M4) och Robot 57 (NLAW).

– Vi är glada att kunna lägga en sådan här beställning för leverans av ammunition över en längre period. Detta är viktigt för att FMV långsiktigt skall kunna förse Försvarsmakten med kvalificerad materiel, ammunition och utrustning. Samtidigt skapar längre kontrakt förutsättningar för industrin att anpassa sin produktionskapacitet, vilket också bidrar till en mer uthållig produktion, säger Jonas Lotsne, chef armémateriel på FMV i myndighetens pressmeddelande.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: