Flygbasjägare övade undsättning med US Air Force

Publicerad: 2023-04-12 15:24

Flygbasjägarna vid F 17 har tillsammans med pararescuemen från 57th Rescue Squadron genomfört en undsättningsövning vid Vidsel i Norrbotten. Övningen syftar till att utveckla förmågan till undsättning i sträng kyla och otillgänglig terräng i subarktisk miljö med samarbetspartners.

Annons

De amerikanska pararescuemen, även kallade PJ:s, är baserad i Aviano, Italien, och förbandet är dedikerat till att arbeta med undsättning vilket även är en av flygbasjägarnas huvuduppgifter. Flygbasjägarna kommer även ha ett samarbete med PJ:s under Aurora 23.

─ Samarbetet ger många positiva synergier. Amerikanerna är otroligt duktiga på ledning av undsättningsoperationer och har ett väl utvecklat system för det. Flygbasjägarna bidrar med en geografisk miljö och övningsscenarion med likvärdiga motståndare, säger Sebastian Blixte, kompanichef för 25:e flygbasjägarkompaniet.

─ Samtidigt har vi även genomfört grundläggande vinterutbildning för värnpliktiga
flygbasjägare. Det är roligt att se våra värnpliktigas utveckling under en månads tid uppe i norr. Att från första skidteknikpasset utvecklas till att i plutons storlek klara sig i fält utan värmekälla och med sina kunskaper klara att motverka säkerhetshotande verksamhet i sina stridsspaningsområden. Att genomföra detta med ett gott resultat och samtidigt lyckas upprätthålla ett bra stridsvärde är otroligt glädjande att se, avslutar Sebastian.

Dela: