Export, Ukrainastöd och nya försvarsinvesteringar i vårändringsbudgeten

Publicerad: 2025-04-16 09:50

Regeringen föreslår att riksdagen bemyndigar staten att ingå försvarsavtal med Peru och Danmark om försäljning av avancerade svenska försvarssystem. Förslaget omfattar upp till 12 stridsflygplan JAS 39 E/F till Peru samt upp till 4 luftburna radarspaningssystem S 106 Global Eye till Danmark.

I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen flera åtgärder som påverkar både det svenska försvarets inriktning och dess internationella samarbeten. Förslagen omfattar bland annat export av avancerade försvarssystem, utökade bemyndiganden för materielanskaffning och investeringar i fastigheter kopplade till totalförsvaret. Samtidigt fortsätter det militära och civila stödet till Ukraina att vara en central del i satsningarna.

Regeringen föreslår försvarsavtal med Peru och Danmark
Regeringen föreslår att riksdagen bemyndigar staten att ingå försvarsavtal med Peru och Danmark om försäljning av avancerade svenska försvarssystem. Förslaget omfattar upp till 12 stridsflygplan JAS 39 E/F till Peru respektive upp till 4 luftburna radarspaningssystem S 106 Global Eye till Danmark.

Åtgärder i budgetpropositionen för 2025
I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen flera åtgärder som påverkar både det svenska försvarets inriktning och dess internationella samarbeten. Förslagen omfattar bland annat export av avancerade försvarssystem, utökade bemyndiganden för materielanskaffning och investeringar i fastigheter kopplade till totalförsvaret. Samtidigt fortsätter det militära och civila stödet till Ukraina att vara en central del i satsningarna.

Fortsatt stöd till Ukraina
Anslaget 1:2 Försvarsmaktens insatser internationellt föreslås öka med 19 miljoner kronor för att täcka kostnader kopplade till upphandling och leverans av materiel som skänks till Ukraina. Ökningen finansieras genom en motsvarande minskning av anslaget 1:14 Stöd till Ukraina. Totalt har detta anslag tidigare höjts med över 8 miljarder kronor genom två extra ändringsbudgetar (prop. 2024/25:94 och 2024/25:146) för att möjliggöra fortsatt militärt stöd till Ukraina.

Bemyndiganden för framtida materielköp
För att möjliggöra så kallade läglighetsköp föreslås det ekonomiska bemyndigandet inom 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar öka med 25 miljarder kronor. Detta innebär att framtida behov av anslag kan uppgå till totalt 272 miljarder kronor för perioden 2026–2036.

Utbildningsinsatser för Ukraina
Ytterligare medel föreslås tillföras 1:7 Officersutbildning m.m. med 4,2 miljoner kronor för att möjliggöra utbildningsinsatser riktade till Ukraina inom strategiskt ledarskap.

Satsningar på krisberedskap och civilt försvar
Anslaget 2:4 Krisberedskap föreslås öka med 34,5 miljoner kronor, bland annat för att förstärka signalskydd inom civilt försvar, utveckla ny teknik genom pilotprojekt samt bistå andra länder vid hantering av hybridhot inom EU och Nato.

Tillskott till MSB och Myndigheten för psykologiskt försvar
För 2:6 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreslås ett tillskott på 40,5 miljoner kronor för att bland annat stärka arbetet med cybersäkerhet, rymdsäkerhet, samt införandet av Galileo PRS i Sverige. 2:8 Myndigheten för psykologiskt försvar föreslås få ett tillskott på 3 miljoner kronor för att öka kapaciteten att hantera hybridhot.

Försvarsavtal med Danmark och Peru
Regeringen föreslår att staten får ingå ett mellanstatligt avtal med Danmark om försäljning av upp till fyra exemplar av det luftburna radarspaningssystemet S 106 Global Eye, inklusive stödutrustning. Enligt förslaget ska den svenska staten åta sig att beställa och leverera systemet samt att täcka kostnaderna genom intäkterna från affären.
Vidare föreslås att regeringen bemyndigas att ingå ett liknande avtal med Peru om försäljning av upp till tolv JAS 39 E/F och tillhörande luftförsvarssystem. Affären förutsätter ett mellanstatligt upplägg och innebär att Sverige ansvarar för leverans av flygplan och utrustning. Intäkterna ska täcka statens utgifter.

Tidigare försäljning till Frankrike
Regeringen föreslår också att få disponera intäkterna från en tidigare beslutad försäljning av pansarvärnsvapen till Frankrike. Då detta moment utelämnats i den ursprungliga propositionen föreslås nu att intäkterna får användas till anskaffning av motsvarande materiel.

Fastighetsförvärv vid Göteborgs garnison
Regeringen föreslår att staten förvärvar fastigheten Göteborg Älvsborg 855:597 till en kostnad om högst 81 miljoner kronor. Fastigheten ligger i direkt anslutning till Göteborgs garnison och bedöms vara strategiskt viktig för Försvarsmaktens fortsatta verksamhet i området.

Försäljning av övningsfält
Regeringen föreslår att sex fastigheter i Säffle, Gävle, Söderhamn, Ragunda, Sundsvall och Sollefteå säljs. Fastigheterna, som tidigare använts som övningsfält, förvärvades av Fortifikationsverket som bytesobjekt för att möjliggöra statens förvärv av mark i Kristinehamn och Sollefteå vid återinrättandet av A 9 och I 21.

Satsningar på civil beredskap och digitalisering
Vidare, föreslår regeringen i vårändringsbudgeten att totalt 16 miljoner kronor tillförs ett antal myndigheter i syfte att stärka samhällets civila beredskap. Satsningarna omfattar bland annat kulturarvsområdet, digitisering av arkivmaterial och arbete mot desinformation.
Riksantikvarieämbetet och Riksarkivet föreslås få 2 miljoner kronor vardera för att ta ett utökat ansvar som beredskapsmyndigheter.
Vidare föreslås Riksarkivet få ytterligare 10 miljoner kronor för att påskynda digitiseringen av statens arkivhandlingar. Åtgärden syftar till att säkerställa tillgången till samhällsviktig information vid kris eller krig, samt bidra till utvecklingen av svenska språkmodeller.
Mediemyndigheten föreslås få ett tillskott på 2 miljoner kronor för att fördjupa sitt arbete med medie- och informationskunnighet, särskilt kopplat till AI och desinformation.

Dela: