Carmenta och Hägglunds i drönarsamarbete

Publicerad: 2024-05-23 12:17

Carmenta och BAE Systems Hägglunds samarbetar med svenska UAV-tillverkaren Airolit i ett projekt för att integrera autonoma drönare med Stridsfordon 90. Målet är att skapa en lösning som förbättrar sensorräckvidd och situationsmedvetenhet, skriver Carmenta i ett pressmeddelande.

Annons

Carmenta har utvecklat en demonstrator för avancerad uppdragsplanering i 3D för autonoma BVLOS-drönare (Beyond Visual Line-of-Sight). Lösningen ska fungera som en extra fjärrsensor för CV 90 och förbättra underrättelseinhämtning. Drönarna kan utföra förprogrammerade övervakningsuppdrag och kommunicera videoinformation i realtid till fordonet, vilket gör dem till en autonom "loyal wingman" för stridsfordon. Flera testflygningar har nu genomförts framgångsrikt, skriver Carmenta.

– Autonoma drönare kan användas för att inhämta realtidsdata från slagfältet, vilket ger värdefull information för att kunna fatta bra beslut. Det är ett viktigt utvecklingsområde för oss och målet är att kunna integrera den här tekniken i CV90. Vi är glada över de lovande resultat som vi hittills har uppnått i projektet, säger Stefan Thelin, Head of Technology, på BAE Systems Hägglunds i pressmeddelandet.

Den tekniska lösningen genererar rutter där drönaren kan röra sig obemärkt genom att följa terrängen och använda siktlinjeanalyser. Bilder och videor från drönaren överlagras på en 3D-karta och analyseras med hjälp av ett VR-headset från det finska mixed reality-företaget Varjo.

Genom att överlagra drönarens video på 3D-kartan kan relevant underrättelseinformation visas och som möjliggör att flera användare med VR-headset kan arbeta tillsammans i samma miljö.

– Under de senaste åren har Carmenta utvecklat anpassningsbar och skalbar funktionalitet för planering och taktisk ruttning av drönare som en del av flera internationella UAS-relaterade FoU-projekt. Vi är stolta över att ha blivit utvalda som partner till BAE Systems Hägglunds för utveckling och integration av autonoma drönare för CV90, säger Torbjörn Lönnqvist, vd på Carmenta.

Airolit är ett svenskt drönarbolag baserat i Göteborg som grundades 2017. Bolaget gjorde rubriker 2022 när de tog in drygt 13 miljoner kronor genom en nyemission samt att den tidigare Säpochefen Klas Friberg klev in i styrelsen.

Dela: