Carl-Johan Edström ny chef för försvarsstaben

Publicerad: för 8 timmar sedan

Regeringen har utsett generallöjtnant Carl-Johan Edström till ny chef för försvarsstaben. Han efterträder Michael Claesson, som blir Försvarsmaktens nya överbefälhavare från och med den 1 oktober 2024.

Annons

- Carl-Johan Edström är en mycket meriterad blivande försvarsstabschef. Fokus nu för Försvarsmakten är tillväxt och krigsförbandens utveckling, Sveriges integration i Nato och stödet till Ukraina säger försvarsminister Pål Jonson (M), i regeringens pressmeddelande.

Utnämningen träder i kraft den 1 oktober 2024 och gäller till och med den 30 september 2030.

– Uppdraget att leda försvarsstaben och Högkvarteret är något jag tar mig an med stor respekt och stolthet. Vi står inför uppgiften att fortsatt växa och möta de höga förväntningar som ställs på oss i ett osäkert omvärldsläge, säger Carl-Johan Edström, i en artikel på Försvarsmaktens hemsida.

Edström, som för närvarande är chef för Försvarsmaktens operationsledning, tillträder som försvarsstabschef med ansvar för att leda och samordna arbetet inom Försvarsmakten. Hans uppgifter inkluderar styrkegenerering, förbandsutveckling, beredskap och resursfördelning.

I sin nya roll kommer han att stödja den nye överbefälhavaren, Michael Claesson, i att säkerställa att Försvarsmakten är operativt redo samt leda utvecklingen av krigsförbanden och Sveriges integrering i Nato. Edström har tidigare varit flygvapenchef och chef för Norrbottens flygflottilj.

Dela: