Brigadgeneral Anders Svensson till Natos högkvarter SHAPE

Publicerad: 2024-06-17 16:02

Försvarsmakten uppger på sin hemsida att Sverige får en ny National Military Representative vid SHAPE i Mons, Belgien. Brigadgeneral Anders Svensson, idag ställföreträdande arméchef, tillträder befattningen i augusti.

Annons

– Det ska bli superintressant, speciellt som vi nu sedan tre månader är allierade, säger Anders Svensson i artikeln på Försvarsmaktens hemsida.

SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) är Natos militära högkvarter, beläget i byn Casteau utanför Mons. Här ska Anders Svensson arbeta minst de kommande två åren som Sveriges och Försvarsmaktens representant.

– Huvudsakligen kan man säga att jag kommer vara bryggan mellan SHAPE och Försvarsstaben inom den operativa verksamheten. Det känns fantastiskt roligt att få göra det här under min karriär, även om jag verkligen trivts med att vara ställföreträdande arméchef. Armén som jag nu lämnar står i och inför en enorm tillväxt och som arméknekt i hjärtat kommer det bli spännande att följa den från sidan, säger Anders Svensson.

Han efterträder överste Anders Byrén och blir nu den första svenska flaggofficeren i rollen som nationell militär representant, men betonar att det inte stannar vid honom.

– Det är nu vi kommer börja bemanna både militära och civila rader vid SHAPE men också vid andra Nato-högkvarter som de olika Joint Forces Command såväl som vid LANDCOM, AIRCOM och MARCOM. Det blir en omställning för oss som allierade och som Försvarsmaktsanställda, säger Anders Svensson i artikeln.

Dela: