Bofors lanserar Tridon Mk2

Publicerad: 2024-06-13 09:05

BAE Systems Bofors lanserar Tridon Mk2, ett nytt 40 mm luftvärnssystem. Systemet är designat för att skydda mot moderna luftburna hot, inklusive drönare, och baseras på Bofors 40 mm automatkanon L/70.

Annons

– Tridon Mk2 är den perfekta lösningen för militära insatser, där soldater behöver ett beprövat, precist och tillförlitligt luftvärnssystem för att hålla luftrummet fritt och skydda trupper och infrastruktur, säger Lena Gillström, VD vid BAE Systems Bofors.

Tridon Mk2 är ett självgående luftvärnssystem med en eldhastighet på 300 skott per minut. Systemet kan monteras på olika fordon och även avlastas på plattformar. Det använder Bofors programmerbara ammunition 3P med en räckvidd på upp till 12 kilometer.

I ett inslag med SVT Nyheter den 1 april, berättar Håkan Ekvall, ansvarig markbaserat luftvärn på BAE Systems Bofors, att man exempelvis skulle kunna avlasta fyra luftvärnssystem som sedan opereras från en och samma plats på säkert avstånd.

Varje luftvärnspjäs är utrustad med egna sensorer och eldledningssystem. Systemet är baserat på Bofors 40 mm automatkanon L/70. I dag används en variant av den på bland annat svenska Stridsfordon 90 och Luftvärnskanonvagn 90.

Företaget skriver att Tridon Mk2 kommer kunna använda den programmerbara zonrörsammunitionen Bofors 3P (Prefragmented, Programmable, Proximity-fuzed). Bofors har tillhandahållit granattypen i flera år. I slutet av 2020 förevisade de hur granaten kunde slå ut drönare.

– Systemet är anpassningsbart och kan utvecklas i takt med att hoten förändras, vilket gör det till ett av de mest effektiva luftvärnssystemen på marknaden i dag, fortsätter Lena Gillström.

Dela: