Amfibiekåren får sjörörlig granatkastare: Swede Ship Marine AB i kontrakt med FMV

Publicerad: 2023-05-17 14:30

Svenska Swede Ship Marine AB har skrivit kontrakt med FMV att leverera sjörörliga plattformar med stabiliserande granatkastare. Dessa ska nyttjas av amfibiebataljonerna i Stockholm och Göteborg. Leverans av utbildningssystem sker 2026-2027 och leverans av artilleriplattformar är planerad till 2027-2028, enligt ett pressmeddelande från FMV.

Annons

Swede Ship Marine var delaktiga i moderniseringsarbetet av fem stycken Bevakningsbåt typ 80, som efteråt kom att heta Bevakningsbåt typ 88. Enligt ett pressmeddelande från FMV för snart tre år sedan, genomgick fartygen bland annat en livstidsförlängning, fick nya motorer och ombyggd kommandobrygga.

- Det är mycket glädjande att vi kan realisera en helt ny förmåga som ger Försvarsmaktens amfibieförband en kraftigt ökad möjlighet att ge eldunderstöd till kustnära förband inom mark- och sjö-stridskrafterna, säger Claes Westergren, produktionsansvarig chef vid FMV.

- I Sveriges unika skärgårdsmiljö med många öar och skymd sikt ger den här förmågan ett kraftigt tillskott för att bekämpa fienden i skärgårdsmiljö, säger Lennart Klingenstierna, projektledare vid FMV.

Bolaget har, enligt sin hemsida, tidigare levererat granatkastarbåtar till Förenade Arabemiratens flotta. Då byggdes ett fartyg i Sverige och ytterligare fem stycken på plats i Abu Dhabi. De fartygen är 24 meter långt, har en topphastighet på 30 knop fullastad och har utöver en 120mm granatkastare i aktern även två kulsprutor i kaliber 12.7mm.

Dela: