Amfibieförbandens trossbåt uppgraderas

Publicerad: 2024-06-19 12:30

FMV uppger att Försvarsmaktens lätta trossbåtar uppgraderas för att förlänga båtens livstid samt öka rörligheten och logistikförmågan till sjöss för amfibieförbanden. FMV kommer under de närmaste tre åren att leverera sexton stycken modifierade lätta trossbåtar till Försvarsmakten.

Annons

Den lätta trossbåten är mångsidig och har stor flexibilitet. Sedan den togs i bruk i slutet av 90-talet har den använts inom amfibieförbanden för försörjning av drivmedel, ammunition, vatten och mat. Dess vattenjetdrift gör att den kan röra sig i mycket grunda vatten nära land.

– Den livstidsförlängda trossbåten ökar bland annat förbandens rörlighet genom en ökad max- och marschhastighet samt får längre räckvidd då bränsleförbränningen blir effektivare, säger Camilla Wallentinsson, projektledare på FMV.

För ett bättre närskydd har den lätta trossbåten anpassats med en förhöjd ringlavett samt en pelarlavett i aktern för att ytterligare stärka båtens eldkraft. Samtliga vapenpositioner har anpassats och framtidssäkrats för montering av såväl befintliga som möjliga framtida kul- och granatsprutor. Utöver närskydd har lätt trossbåt förmåga att medföra och fälla sjöminor och sjunkbomber.

Utöver att leverera förnödenheter kan båten anpassas för andra logistikuppgifter genom att fordon eller funktions-containrar lastas ombord. Det finns till exempel containrar som möjliggör storköksmatlagning och reparation av materiel, men även bandvagn eller fyrhjuling med släp kan landsättas från båtens för. Förutom detta kan båten utgöra sjukvårdsplats med sjukvårdare, sjuksköterskor och läkare ombord.

Annons

– Jag tycker vi har hittat en bra process för vårt samarbete med amfibieförbanden, där vi tillsammans kan omsätta deras behov och krav till kostnadseffektiva lösningar, säger Camilla Wallentinsson.

Uppgradering av lätt trossbåt innefattar:

– Byte av huvudmotorer, kraftaggregat samt stråldriftsaggregat
– Installation av nytt navigationssystem
– Utveckling och utökning av vapeninstallation
– Renovering av styrhytt för förbättrad stridsledning, navigation och ergonomi
– Förlängning med 1 meter för bättre egenskaper i vatten samt sjösäkerhet.

Dela: