Akademiska Officerssällskapen – En del av Sveriges försvarsförmåga
Kommenderande reservofficerare med akademisk bakgrund kan spela en avgörande roll i framtidens totalförsvar. I denna krönika beskriver två företrädare för Lunds akademiska officerssällskap hur sällskapet fungerar som en brygga mellan studentlivet och försvarssektorn och varför det är viktigare än någonsin.
Sveriges säkerhetspolitiska läge förändras snabbt. I takt med en växande försvarssektor och ökade krav på beredskap blir tillgången till rätt kompetens avgörande. Att ta vara på individer med militär erfarenhet och en djup förståelse för totalförsvaret är kritiskt – både för försvarsföretagen och för samhällets krisberedskap.
I detta sammanhang är tidvis tjänstgörande personal särskilt relevanta. De kombinerar akademisk utbildning med operativa erfarenheter och kan därmed bidra till både militära och civila funktioner i totalförsvaret. De akademiska officerssällskapen spelar en central roll i att knyta samman dessa individer och göra tidvis tjänstgörandes kompetens tillgänglig för myndigheter och försvarsföretag.
Lunds Akademiska Officerssällskap (LAOS)
LAOS har varit en del av Lunds studentliv sedan 1960. Föreningen grundades av reservofficerare vid Lunds universitet för att förena akademiska studier med militära erfarenheter. Redan vid starten var syftet tydligt: att främja försvarsupplysning, försvarspolitisk debatt och militära nätverk – en ambition som är minst lika relevant idag.
I takt med Sveriges upprustning och NATO-inträde tar LAOS en allt mer aktiv roll i försvarsdialogen. Under de senaste åren har föreningen anordnat evenemang med ledande experter från myndigheter och forskningsinstitut. Till exempel anordnades “Sverige som allierad” under hösten 2024 i samarbete med SVEROF och Bertin Exensor. Detta symposium belyste olika perspektiv på Sveriges Natomedlemskap och gjorde det möjligt för studenter att ställa sina frågor till talarna. På talarlistan återfanns journalist Mikael Holmberg, universitetslektor Magnus Christiansson (FHS), konteramiral Jens Nykvist, överste Lennart Widerström, landshövding tillika chef södra civilområdet Anneli Hulthén, Norges ambassadör Aud Kolberg, Pontus Agerteg från SOFF och rysslandsexpert Carolina Vendil Pallin (FOI). Senare under dagen hölls en paneldiskussion modererad av Christiansson med bland annat Peter Hultqvist (S), Gustaf Göthberg (M) och Hanna Gunnarsson (V).
Nästa höst planerar LAOS för att genomföra ett liknande projekt, denna gången med temat hybridkrigföring och dess påverkan på säkerhet, samhälle och försvar.
LAOS – En bro mellan akademi och försvar
Utöver att tillvarata den kompetens som finns hos personal i reserven behöver även informationsöverföringen från delar av försvarssektorn till studenter utan tidigare erfarenhet av den förbättras. Vi upplever att det i dagsläget råder en generell brist på insyn i försvarssektorn, där den till största del associeras med den försvarsindustriella sektorn och i synnerhet med de försvarsinnovativa delarna av den.
Detta kan vara ett symptom av otillräckliga kommunikationskanaler, där insynen i sektorn är så pass begränsad att den inte uppfattas som en relevant karriärväg för studenter med en utbildningsbakgrund utanför det tekniska området. Aktörer och organisationer som inte faller inom kategorin av att hantera försvarsindustriell hårdvara, till exempel myndigheter under försvarsdepartementet eller cybersäkerhetsföretag, kan gynnas av att etablera en större närvaro i studentsfären.
Tillväxten i Sveriges reservistförband är avgörande för att uppfylla NATO:s krav och stärka totalförsvaret. LAOS har i skrivande stund 70 aktiva medlemmar, en siffra som förväntas växa i takt med att reserven expanderar. Utöver de individer som redan har insyn i försvarssektorn, finns det även studenter utan tidigare erfarenhet som riskerar att inte uppfatta sektorn som ett relevant karriärval. Genom förbättrad kommunikation blir värdeerbjudandet till studenterna tydligare, samtidigt som sektorn på ett mer effektivt sätt försörjs med önskvärd kompetens.
I detta är föreningen unik i sin roll som brygga mellan akademiska miljöer och försvarssektorn. Försvarssektorn och LAOS delar ett gemensamt intresse: att rusta Sverige för framtidens utmaningar med rätt personer på rätt platser.
Daniel Olsson, Systemvetenskapligt kandidatprogram, RO vid P7 samt skattmästare vid Lunds akademiska officerssällskap
Fabian Duke, tekniskt basår, RO vid Livgardet samt ledamot vid Lunds akademiska officerssällskap