196 miljoner till stärkt cybersäkerhet
Regeringen föreslår en omfattande satsning på cybersäkerhet i budgetpropositionen för 2025, med målet att stärka Sveriges motståndskraft mot ökande cyberhot. Totalt avsätts 196 miljoner kronor för att förbättra informations- och cybersäkerheten på nationell nivå.
– Genom att öka investeringarna i teknik och kompetens kan vi bättre skydda våra samhällsviktiga funktioner mot cyberangrepp, säger Ronja Ahlberg, Områdesansvarig för Cyberförsvar vid branschföreningen SOFF, i ett inlägg på LinkedIn, och fortsätter:
– Näringslivet spelar en central roll i denna satsning. Företag inom cybersäkerhetssektorn bidrar med innovativa lösningar och expertis som är avgörande för att möta de komplexa och ständigt föränderliga cyberhoten.
Förslagen bygger på ett samarbete mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Regeringen planerar även att lansera en ny strategi för informations- och cybersäkerhet, enligt ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet. Enligt pressmeddelandet omfattar satsningar flera olika delar av samhället.
Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC)
Försvarets radioanstalt (FRA) tilldelas 50 miljoner kronor för att bygga upp och utveckla det Nationella Cybersäkerhetscentret. Målet är att skapa ett mer effektivt och samordnat cybersäkerhetsnav för hela samhället.
Stärkt operativ förmåga
CERT-SE, som är Sveriges Computer Security Incident Response Team vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), får 40 miljoner kronor i ökade anslag för att stärka förmågan att hantera cyberincidenter. Medlen ska även användas för att uppfylla kraven i NIS2-direktivet.
Nationell kartläggning av kommuners cyberförmåga
MSB tilldelas 30 miljoner kronor för att genomföra en nationell kartläggning av kommuners tekniska cybersäkerhetsförmåga. Syftet är att identifiera åtgärder och framtida investeringsbehov inom cybersäkerheten på kommunnivå.
Utvecklingsstöd och cybersäkerhetsverktyg
8 miljoner kronor avsätts för att MSB ska vidareutveckla sitt stöd till samhällsviktiga aktörer, inklusive rådgivning och utbildningar i informationssäkerhet. Ytterligare 6 miljoner tilldelas för att utveckla verktyget Cybersäkerhetskollen, som erbjuder organisationer stöd i cybersäkerhetsarbetet.
Forskning och innovation
15 miljoner kronor investeras i det nationella samordningscentret för forskning och innovation inom cybersäkerhet (NCC-SE), för att främja samverkan mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor inom cybersäkerhetsområdet.
Cybermedvetenhet hos allmänheten
MSB får 11 miljoner kronor för att öka allmänhetens medvetenhet om cyberrisker genom kampanjen ”Tänk säkert”, med fokus på att främja god cyberhygien.
Tillsyn av cybersäkerhetsregler
För att säkerställa efterlevnaden av NIS2-direktivet får tillsynsmyndigheterna 28 miljoner kronor för sitt arbete med att genomföra tillsyn enligt direktivets krav.