FOI: Ökad risk för störningar av satellitnavigeringssystem
Forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut har sammanställt en rapport om de fyra globala satellitnavigeringssystemen GPS, GLONASS, Galileo och BeiDou. Rapporten, som bygger på öppna källor, lyfter fram såväl teknisk utveckling som sårbarheter och risker kopplade till dessa system, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– Vi jobbar mycket med främst militär GPS och ville få bättre koll på utvecklingen på den civila sidan, eftersom det händer mycket där. Vi ville också skapa en översikt för våra uppdragsgivare, säger Sara Nilsson, forskningsingenjör vid FOI:s avdelning Telekrig i Linköping.
GPS, som ägs av USA, har varit i drift sedan 1980-talet och har genomgått flera moderniseringar. Det ryska systemet GLONASS utvecklades under Sovjettiden och är under pågående uppgradering. EU:s Galileo-projekt, som syftar till att skapa ett helt civilt alternativ, har drabbats av förseningar men är nu i slutfasen av sin utbyggnad. Kina har under de senaste två decennierna etablerat BeiDou som ett globalt system, efter att tidigare ha förlitat sig på teknik från väst, skriver FOI.
– Beidou har byggts upp väldigt snabbt, man har skjutit in mycket pengar. Sedan har det kanske gått så fort för att man tagit viss teknik från GPS och Galileo. Men idag är det ett modernt system, de har verkligen gjort rätt från början, säger Sofia Bergström, forskningsingenjör vid FOI.
FOI pekar i rapporten på en ökad risk för störningar och vilseledning av GNSS-signaler, särskilt genom så kallad spoofing, där en mottagare luras att ta emot felaktig information om position och tid.
– I flygplan kan sådana system bli så påverkade att de måste stängas av helt, och det går inte att göra i luften. Störskyddssystem kan hjälpa, eller att använda funktioner som Galileos OSNMA där signalen är delvis krypterad. Då kan man autentisera signalen så man vet att den är rätt, säger Sara Nilsson.
Försvarssektorn bör enligt rapportförfattarna följa den civila utvecklingen noggrant. Civila mottagare kan i vissa fall vara ett komplement till militära system, exempelvis på lågkostnadsdrönare som endast används en gång. Samtidigt betonas vikten av att militären i första hand använder dedikerade försvarssystem för att minska sårbarheten för störningar och manipulation