Försvarssektorn i Almedalen: Tisdag 27 juni

Publicerad: 2023-06-27 10:23

I dag börjar Almedalsveckan. Totalt erbjuds uppemot 2 100 seminarier, paneldiskussioner och debatter utspridda över fem dagar. Försvarssektorn Nyheter kommer varje morgon att presentera de evenemang vi tror intresserar er mest.

Annons

Kustbevakningens KBV 002 Triton i Visby hamn

Tisdagen har ett lägre antal seminarier varför vi vill särskilt tipsa om att passa på och besöka Kustbevakningens fartyg KBV 002 Triton i Visby hamn. Fartyget är öppet för besök till och med torsdag. Triton är ett av tre av Kustbevakningens fartyg i 001-serien och är ett av myndighetens största. Ombord kan du träffa besättningen och prata om Kustbevakningens uppdrag och hur myndigheten är som arbetsplats.
Läs mer!


13:00 - 14:00 Samhällets omställning för ett starkare totalförsvar

Från arrangören: Sverige har sedan 00-talet nedrustat totalförsvaret och tappat kompetens och förmåga inom området. Nu rustar vi upp. Hur kan samhällsaktörer i rådande läge samarbeta för att tillsammans lösa morgondagens utmaningar?

Medverkande:
Carl Oskar Bohlin, Sveriges Minister för Civilt Försvar
Fredrik Hillelson, VD Novare, Medgrundare av Beredskapslyftet
Christian Luiga, CFO & Deputy CEO, SAAB
Markus Ekström, PwC
Nicolas Berglund, PwC
Andrii Plakhotniuk, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of Ukraine in Sweden

Plats: Hästgatan 9
Läs mer!

Annons

15:30 - 16:00 Vilket är det största terrorhotet mot Sverige idag och var finns de största riskerna?

Från arrangören: Den nytillträdda chefen för Nationellt centrum för terrorbedömning, Ahn-Za Hagström, intervjuas på Expressens scen. Ensamagerande är det största terrorhotet mot Sverige, Förra året dömdes en man för mord och förberedelse till terrorbrott under Almedalsveckan. Hur ser riskbilden ut?

Plats: Hamngatan, H413, "Expressens scen"
Läs mer!


17:40 - 18:15 Security Challenges in Northern Europe from a Swedish and British Perspective

Sveriges utrikesminister Tobias Billström och Storbritanniens utrikesminister James Cleverly deltar i ett panelsamtal som modereras av brittiska ambassadören Judith Gough.

Samtalet kommer bland annat beröra konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina och hur det har påverkat samarbetet mellan Sverige och Storbritannien inom utrikes- och säkerhetspolitik. De kommer även att diskutera Sveriges väg mot medlemskap i NATO, stödet till Ukraina och möjligheterna att fördjupa banden mellan länderna.

Annons

Medverkande:
Tobias Billström, utrikesminister
James Cleverly, utrikesminister
Judith Gough, ambassadör

Plats: S:t Nikolai gränd 14, S:t Nicolai kyrkoruin kultudralen
Läs mer!

Dela: