EU ska finansiera svenska pansarfordon

Publicerad: 2024-11-23 13:56

Sverige har, tillsammans med Finland, Lettland och Tyskland, fått 60 miljoner euro i EU-finansiering från EDIRPA-programmet för att gemensamt anskaffa pansarfordon genom projektet Common Armoured Vehicle Systems (CAVS) från Patria, av Försvarsmakten kallad Pansarterrängbil 300. Detta är första gången EU stödjer gemensamma försvarsupphandlingar.

Annons

Sverige är sedan 2022 en del av det multinationella CAVS-programmet, som syftar till att utveckla och anskaffa 6x6 pansarfordon tillsammans med Finland, Lettland och Tyskland. En förserie på 20 fordon levererades till Försvarsmakten 2023. I mars 2024 tecknade FMV avtal om ytterligare 321 fordon, värda 5,3 miljarder kronor. Fordonen ska anpassas för svenska behov, bland annat med ledningsstödsystem.

Finansieringen är en del av fem utvalda projekt som tillsammans får 300 miljoner euro. Programmet syftar till att möta akuta försvarsbehov som blivit särskilt tydliga efter Rysslands invasion av Ukraina. Margrethe Vestager, vice ordförande för Europeiska kommissionen, beskriver initiativet som ett viktigt steg mot att förbättra interoperabiliteten och försvarsförmågan inom EU.

– Detta är första gången EU-budgeten används för att stödja medlemsstaternas gemensamma upphandling av försvarsprodukter. Vi investerar 300 miljoner euro i fem projekt som adresserar kritiska och brådskande kapacitetsbehov. Det stärker våra industrikapaciteter och gör Europa bättre förberett för att möta försvarshot, säger Vestager i ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen.

CAVS-programmet leds av Finland och är baserat på Patrias 6x6-plattform. Jussi Järvinen, vice vd för Patria Finland Division, beskriver projektets intentioner:

– Programmet har avancerat snabbt tack vare utmärkt samarbete mellan deltagande länder och Patria. Finansieringen från EDIRPA kommer att ytterligare främja utvecklingen av 6x6-plattformen och stärka försvarssamarbetet i Europa, säger Järvinen i ett pressmeddelande från Patria.

EDIRPA är ett kortsiktigt finansieringsprogram som löper fram till 2025 och syftar till att främja gemensam upphandling av försvarsprodukter. Inom CAVS-programmet används även nationella industrikapaciteter i hög grad, för att stärka försörjningssäkerheten för de deltagande länderna.

Dela: