Att sätta en ubåt på månen

Publicerad: 2024-10-04 15:01

David Appelberg är innovationsledare på Marine Technology Center of Sweden. I FSN Perspektiv skriver han om en tid där försvarsbehoven förändras snabbt, och det krävs en nytänkande syn på teknikutveckling och samverkan mellan aktörer.

Annons

Karlskrona har historiskt varit en central plats för Sveriges marina försvar, men hur ser framtiden ut för stadens roll inom försvarsinnovation? I en tid där försvarsbehoven förändras snabbt, krävs en nytänkande syn på teknikutveckling och samverkan mellan aktörer.

När jag fick förfrågan om att bidra till Försvarssektorn Nyheter så kretsade diskussionen kring Örlog, Karlskrona och dess betydelse. Det är då ofrånkomligt att inte börja vada genom historiska troper och styras av tradition. Örlog betyder krig, framför allt till sjöss. Punkt. Karlskrona är en traditionstyngdplats som bär 344 år av marin historia. Punkt. Men bilden behöver kompletteras. Jag ser en plats i omdanande, en plats präglad av entreprenörskap och skarpa ögon för framtidens möjligheter, individer som förstår att saker och ting måste göras annorlunda. Ett marint innovationsnav.

Sverige står inför en ny era av försvarsutmaningar, särskilt i ljuset av det förändrade säkerhetsläget. För att säkerställa vår, och våra allierades, säkerhet och suveränitet måste Sverige sträva efter de mest ambitiösa och visionära målen inom försvarsinnovation. Vi måste tänka i banor av att sätta en ubåt på månen. Och vi måste göra det på sex veckor. Månen och tidsperspektivet kan tyckas vara en absurd idé, men det fångar exakt den typ av radikal innovation och vision som krävs för att möta framtidens hot.

Det förändrade säkerhetsläget i Östersjön

Annons

Sverige har en lång historia av marin innovation, senast från utvecklingen av de avancerade Visby-korvetterna till den internationellt hyllade Gotland-klassens ubåtar. Jag minns fortfarande hur spännande det var att som ung tonåring se HMS Smyge kryssa mellan skären. Dessa framsteg har placerat Sverige som en ledande aktör inom marin innovation. Men det räcker inte att förlita sig på tidigare framgångar. Den förändrade säkerhetssituationen i Östersjön, och de lärdomar vi kan dra från Ukraina, kräver att Sverige accelererar sina innovationer och skapar nya lösningar som kan möta de utmaningar som dagens och morgondagens konflikter medför. Vi behöver ta ett rejält hopp framåt i kurvan. Behoven, kunskapen och empirin finns ute i våra marina förband, hos våra allierade och i Ukraina.

Tillämpat och pragmatiskt

När det kommer till Sveriges förmåga kopplat till försvarsinnovation så måste vi tänka tillämpat och pragmatiskt. Som land är vi redan duktiga på långa och stora teknikutvecklingsprojekt där vi utvecklar en helt unik förmåga, se A26:an. Det vi måste bli bättre på är det medellånga och väldigt korta perspektivet. Hur står vi oss i en konfliktsituation där teknikcykeln är 6 veckor, och bara består av existerande kommersiella komponenter? Hur ser vi till att Marinen får access till den senaste teknikutvecklingen hos civila företag? Här måste vi skapa platser i Sverige som har resurser att mandat att brygga detta behov. Noder där Försvarsmakten och FMV kan sitta tillsammans med akademi och näringslivet för att lösa nuvarande och framtida utmaningar från förband och stab.

Örlog – innovation inom sjökrig

Annons

I Karlskrona så vill vi till det traditionstyngda ordet örlogs betydelse lägga till innovation. Vi bygger en experimentplats där myndigheter, industri och akademi går hand i hand. För vi förstår att tid och kompetens är en kritisk faktor. I en sådan verklighet så måste man agera beslutsamt och handlingskraftigt. Det kräver också att man tänker som entreprenörer och nyttjar den privata sektorns innovationskraft och akademins tillämpade forskning. Vi tror starkt på att involvera hela samhället för att bygga ett starkt försvar.

Såklart kommer vi aldrig sätta en ubåt på månen, tanken är absurd. Men ett moonshot-mindset kommer leda till innovationer och genombrott som vi idag inte ens kan föreställa oss. Genom att våga stort, och agera beslutsamt kan Sverige skapa en marin styrka som inte bara är redo för dagens utmaningar, utan som också kan möta de utmaningar som framtiden kommer att föra med sig för Sverige och dess allierade.

David Appelberg

Innovationsledare, Marine Technology Center of Sweden

Annons

Dela: